Британският външен министър подаде оставка след тази на министъра по Брекзит

17:12, 09 юли 18 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският министър Тереза Мей загуби втори министър за по-малко от 24 часа. Външният министър Борис Джонсън също подаде оставка, след като това направи и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис. Новината дойде само половин час преди Мей да направи обръщение към парламента относно своя план за Брекзита.

В изявлението Даунинг стрийт 10 благодари за работата на Джонсън и обяви, че заместникът му ще бъде обявен в най-скоро време.

Министърът по Брекзит напусна, oбяснявайки, че не може да застане зад позицията на кабинета за бъдещите отношения с Европейския съюз, вдъхвайки сили на евроскептичните тори, които настояват за "твърд" Брекзит.

Поводът за оставката на Дейвис бе споразумението, което правителството постигна след цял ден преговори в резиденцията на премиера в петък. То действително е по-меко от първоначалните обещания за Мей за почти цялостно скъсване с правилата на ЕС.

Макар да не е официална позиция и все още да не е коментирано от Брюксел, то ще бъде отправна точка за преговорите за отношенията след "развода" - а за тях няма много време. 

Двете оставки могат да доведат до разпад на кабинета на Тереза Мей, коментират медии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама