Звезден рожденик: Карлос Сантана

09:20, 20 юли 18 / Любопитно 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува музикантът Карлос Сантана и навършва 71 години!

Карлос Сантана е роден на 20 юли 1947 г. в Аутлан де Наваро, Мексико. Той е едно от седемте деца на Хосе и Хосефина Бараган. Когато Карлос е на 5 години, баща му, който е професионален цигулар, го научава да свири на цигулка. На 8 се прехвърля на китарата, след като семейството му се премества в Тихуана.

През 1973 г. се жени за Дебора Кинг. Имат 34 години брак и три деца – Салвадор, Стела и Анжелика. През октомври 2007 г. обаче Дебора подава молба за развод. През 2010 г. Сантана оповестява публично, че възнамерява да се ожени за Синди Блакман – барабанистка. Двамата сключват брак на 19 декември 2010 г. на остров Мауи.

В края на 50-те Сантана свири в клубове с различни групи в Тихуана. През 1961 г. се мести в Сан Франциско, Калифорния. През 1966 г. прави своя дебют с новосформираната група Santana Blues Band. Дебютният албум на Карлос Сантана, носещ неговото име, излиза през 1969 г.

Сантана става изключително известен след представянето си на фестивала в Уудсток през 1969 г. Изненадващата му поява там е показана във филма "Woodstock". Следващият му албум "Abraxas" (1970) стига до първото място в класациите и от него са продадени повече от 4 милиона копия в световен мащаб. Три песни от този албум "Black Magic Woman", "Oye Como Va", и "Samba Pa Ti" се превръщат в международни хитове. В следващия си албум от 1973 г. - "Love, Devotion, Surrender" Карлос Сантана работи заедно с поета и гуру Сри Чимони и джаз китариста Джон Маклафлин.

След турне в продължение на няколко години, Сантана взима участие в първото американско-съветско музикално събитие "Rock'n Roll Summit" през 1987 г. До този момент Сантана си е изградил имидж на социално ангажиран музикант и на съвестен член на обществото. Той застава зад много благотворителни каузи, някои от които са - San Francisco Earthquake Relief, Doctors Without Borders, Indigenous People Fund, Hispanic Media & Education Group, Amnesty International, LA Museum of Tolerance. През 1998 г. Карлос и съпругата му Дебора основават фондацията "Milagro", която събира 1 800 000 долара в помощ на обществено онеправданите млади хора. Печалбата от албума си "Shaman" от 2003 г. дарява за борба със СПИН.

За най-добър албум на Сантана се посочва "Supernatural" от 1999 г. За него получава 11 награди "Грами" и продава повече от 25 милиона копия. В този албум са включени хитовете "Smooth" и "Maria Maria". За него Карлос Сантана си сътрудничи с Роб Томас, Ерик Клептън, Уайклеф Жан и други музиканти. И след този албум той продължава съвместната си работа с известни изпълнители.

Кариерата му обхваща четри десетилетия. За това време Сантана се е доказал като мултикултурен изпълнител. Той съчетава множество различни музикални и етнически стилове и жанрове. В неговата музика латино, салса, блус, рок и афро-кубински ритми се смесват с елементи на джаз, фюжън и бийт. Стилът му е уникален и изключително разпознаваем. Както самият Карлос Сантана казва: "Още с първия акорд хората ме разпознават..."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама