Днес са Богородични заговезни

08:10, 31 юли 18 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес са Богородични заговезни. След този ден започват пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

Днес се прави трапеза с обредна пита, която се чупи, а не се реже. Ядат се местни и животински продукти. 

Идеята на поста е хората да се пречистят, за да отворят сетивата си и да чуят посланията на божията майка. Освен елиминирането на конкретни продукти от седмичното меню, богородичният пост има и други забрани. Например, избягват се шумни събирания, интимност с партньора, чревоугодничество.

Богородният пост е по-благосклонен в сравнение с останалите строги пости преди големите празници, но все пак и той налага определен режим. Понеделник, сряда и петък са наречени „сухи“ дни, защото тогава не трябва да се консумира готвена храна. Позволени са сурови или сушени плодове, сурови зеленчуци, ядки, черен хляб. На Преображение Господне (6 август) може да се яде риба.

На Богородични заговезни се чества и паметта на Св. Евдоким. Историята разказва, че той бил млад войник, уважаван от всички заради добродетелите, с които се отличавал. Говори се, че мощите му имат целебна сила, затова когато преместили гроба му в Константинопол, хората отишли да се поклонят пред паметта му и да си вземат от пръстта около гроба. Легендите разказват, че се случвали чудеса – слепите проглеждали, а сакатите прохождали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама