Валентин Радев: Превенцията е от ключово значение за борбата срещу престъпността (СНИМКИ)

13:00, 31 юли 18 / Политика 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Второто за годината заседание на Националния съвет по превенция на престъпността (НСПП) се проведе в Министерството на вътрешните работи. Представителите на министерства, агенции и дирекции, които имат отношение към проблема, представиха отчети за изпълнение на дейностите, заложени за второто тримесечие на работната програма. 

Обсъденият обем на задачите включваше добрите практики от дейността на Комисиите за обществен ред и сигурност като ефективна форма за превенция на местно ниво; взаимодействие с медиаторите от етническите общности за намаляване на конфликтните ситуации при работата на Регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ; ограничаване на извършването на кражби на селскостопанска продукция и създадената организация за охрана на селскостопанското имущество от лицензирани охранителни фирми; намаляване на посегателствата над туристи и спазване на правните и моралните норми на обществения ред през летния туристическия сезон; организиране на свободното време и ограничаване на употребата на алкохол и наркотични вещества и техните аналози.

Председателстващият НСПП и вътрешен министър Валентин Радев отбеляза отличното взаимодействие между ангажираните институции. Той подчерта ключовото значение на превантивните дейности в борбата с престъпността и изтъкна, че успешна превенция зависи от съвместните усилия на държавни и местни органи, обществени организации и граждани.

Членовете на секретариата продължават работата по изработването на нов тригодишен план за дейността на НСПП за периода 2019-2021 г., в който ще залегнат актуални теми и мерки за превенция и противодействие на престъпността.

Съветът реши следващата работна среща да бъда през ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама