Сирийското правителство завоюва южните си територии

14:16, 31 юли 18 / Свят 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийският режим е възстановил територии в южната част на страната, които са били под контрола на ислямската държава, запечатвайки военната си победа в стратегически територии, които от 2011-а година се бунтуват срещу президента Башар Асад и напълно възстановяват превземането на границата с израелците.

Сирийската обсерватория за човешки права, наблюдател на войната, заяви, че силите, които са верни на сирийския режим, са поели контрола над последните градове и села в провинция Дараа, които са били под контрола на ИДИЛ.
Победата в района означава, че Асад сега напълно контролира провинция Дараа, „родното място“ на протестите през 2011-а година, които обхванаха цялата страна и смазаха тоталитарното му управление. Също така означава, че силите му контролират цялата граница със спорните Голански възвишения.

Режимът Асад, подкрепен от руски военновъздупни сили, започна в средата на юни голяма кампания за възстановяване на контрола върху южните и югозападните части на страната, граничещи с Йордания и Голанските възвишения - провинциите Дараа и Кунийтра.

Групите бунтовници, които контролираха по-голямата част от района от години, бързо се отърваха от аванса на правителството, след като западните поддръжници, включително и САЩ, които бяха подкрепяли тези бойци години наред, ги изоставиха и сигнализираха, че няма да се намесят, за да спрат офанзивата на режима.

Повечето градове в Дараа и Кунийтра подписаха споразумения за "помирение", които дадоха на бунтовниците и на цивилните граждани възможност да избират между принудително преместване на опозиционни територии в Северна Сирия или съгласуване с режима на Асад. Повечето са избрали да останат и някои бунтовнически групи се присъединиха към офанзивата на режима срещу Халиб ал Хамад.

Някои хуманитарни активисти, включително спасители, които са част от колектив, известни като „Белите каски“ или по-известни в Сирия като Гражданска защита, остават в капан в части от Дараа и Куниитра и са отправили спешни призиви за тяхното спасяване. Според съобщенията, режимът на Асад е отказал да допусне евакуацията им, а сирийският президент е казал на руски медиен център, че ще бъдат убити, ако не предадат оръжията си.

След като бунтовническите райони в Дараа и Куниитра бяха победени, силите на Асад продължавиха да извършат сериозно бомбардиране край река Ярмук. Това бомбардиране продължи въпреки нападението срещу ИДИЛ в съседната провинция Суейда, която уби близо 250 души.

Ислямските държавни екстремисти също отвлекли 36 жени и деца от района и заплашвали да ги екзекутират, ако режимът продължи нападението си.
Съдбата им е несигурна след възобновяването на кампанията и поражението на „Ислямска държава“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама