В „Майчин дом“ заработи първата лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика

14:55, 31 юли 18 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода заработи в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в София.

Лабораторията е създадена с подкрепата на Министерство на здравеопазването и ще работи съвместно с първия самостоятелен център към болницата.

Това е много добра новина за българските бременни жени и бъдещи майки, защото ще минимизираме риска. Така при изследването, в което трябва да разберем дали бебето има генетични увреждания, няма да поставяме неговото здраве и живот, както и здравето и живота на майката бод риск“, каза по време на официалната церемония доц. Иван Костов, директор на лечебното заведение, цитиран от БГНЕС.

Новата лаборатория не само ще улесни пациентите, но и ще подобри качеството на услугите чрез пълен набор от изследвания и прегледи.

Старт на работата ѝ даде заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който поздрави екипа на болницата и нейното ръководство за всички положени усилия, които са довели до изграждането на този модерен център в най-старата акушеро-гинекологична болница в страната.

Това е не болница, а институция. Знаете колко много бебета се раждат тук – близо 4 000 годишно, които носят много радост на техните родители“, отбеляза той. Д-р Пенков припомни, че в наши дни майчинството все повече се отлага, което води до напредване на възрастта на родителите и крие редица рискове, а така необходимостта от подобен тип изследвания става още по-голяма.

Медицинският център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ. Центърът ще бъде отворен всеки работен ден от 8 до 17:00 часа и ще се ръководи от д-р Мирослав Георгиев и д-р Иван Диков.

В момента в генетичната лаборатория на тази болница се изследват от порядъка на 15-16 000 бременни жени, при които трябва да оцени риска за някои случайни вродени генетични аномалии. Мога да уверя, че всяка година броят не преминалите през болницата жени се увеличава“, допълни проф. Алексей Савов, завеждащ клиниката по медицинска генетика, която е отговорна в национален мащаб за скрининга на всички генетични заболявания.

Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ е създадена през 1903 година по идея на Княгиня Мария-Луиза. Официалното откриване се състои през месец ноември в присъствието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, представители на духовенството и много граждани. Към днешна дата в болницата работят около 650 служители, които се грижат за 30 000 пациенти годишно. Броят на извършените раждания за изминалата 2017 година достига 3910.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама