Варненският съд потвърди мерките на надзирателите, пускали затворници

15:55, 31 юли 18 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският апелативен съд потвърди мерките за неотклонение на надзирателите, които са пускали осъден от затвора, без да имат право на това. Те бяха арестувани на 19 юли, заедно с Искрен Маринов, който е излизал от общежитието с тяхно съдействие, докато излежава присъда за участие в организирана престъпна група.

Николай Тонев, командир на отделение в общежитието, остава в ареста. Милен Добрев остава под домашен арест. Третият задържан не е обжалвал, той също е под домашен арест. Съдиите приеха, че има достатъчно доказателства за извършеното престъпление по служба, като приеха и представените нови доказателства за други подобни нарушения от страна на Тонев. Решението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Затворникът, който е ползвал неправомерния „отпуск“ - Искрен Маринов, е изтърпявал наказание от шест години и осем месеца за участие в организирана престъпна група. През март 2017 пред Пловдивския военен съд той се е признал за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морето и е получил осъдителна присъда. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

Днес представителят на Апелативна прокуратура – Варна припомни, че Николай Тонев на практика е превишил властта си, като е преценил, че затворникът не е обществено опасен, въпреки че в периода, в който е излизал с разрешение от затвора, е търпял наказание за нарушение на затворническата дисциплина, а с присъда е бил изолиран и от обществото. 

Обвинението представи и показанията на Началника на затворническото общежитие, който разяснява инструкциите, по които работят надзирателите. Като командир на отделението Николай Тонев не е имал право да пуска след 18.00 часа от общежитието на Затвора – Варна лице, което е лишено от свобода. Николай Тонев не е имал и право да разпорежда на своите колеги – надзиратели, които са на вишката на затвора или на портала да позволят излизането на затворник. Това било в правомощията единствено на Главния надзирател на Затвора.

С идентични аргументи Варненският апелативен съд остави без уважение и жалбата на Милен Добрев - вторият надзирател, привлечен като обвиняем по това досъдебно производство, който ще остане да търпи определената му от Окръжен съд – Варна мярка за неотклонение „домашен арест“.

Въпреки че двамата обвиняеми са вече дисциплинарно уволнени и отстранени от длъжност, въпреки продължителния им стаж в системата на ГД „Изпълнение на наказанията“, както и на наградите, които са получавали за добра работа, и този съд намира, че е реална опасността всеки един от тях да извърши престъпление против правосъдието, като се опита на окаже въздействие върху своите вече бивши колеги или свидетели.

Определенията на Апелативен съд – Варна, с които се потвърждава „задържането под стража“ за Николай Тонев и „домашния арест“ за Милен Добрев, вече бивши надзиратели от Затвора – Варна, привлечени като обвиняеми за престъпление по служба, извършено в качеството им на длъжностни лица не подлежат на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама