Лидерите на петте страни, разположени около Каспийско море, стигнаха до консенсус

16:54, 12 авг 18 / Свят 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин разглежда Конвенцията за статута на Каспийско море като добър пример за успешна съвместна работа в днешните трудни световни условия. Тази оценка беше направена от руския лидер след резултатите от 5-та среща на върха в Каспийския регион, съобщи ТАСС.

Документът беше парафиран от президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан. Така Каспийско море получава ясен статут, какъвто нямаше от разпадането на Съветския съюз.
Преди церемонията по подписването домакинът, казахстанският президент Нурсултан Назарбаев, определи събитието като историческо.

Путин подчерта, че в днешните трудни международни условия това е изключително ценно. Според него подписването на конвенцията отваря нов етап в отношенията между каспийските държави и ще позволи просперитет и динамично развитие в целия регион.

Иранският му колега Хасан Рохани посочи, че конвенцията не установява окончателните разделителни линии в морето и че преговорите по този въпрос трябва да продължат.

Казахстанският лидер заяви, че в дейността си страните ще се придържат към основни принципи - превръщането на Каспийско море в зона на мир и добросъседство, използването му за мирни цели, зачитане на суверенитета и териториалната цялост, неприсъствие в морето на въоръжени сили, които не са на петте страни.
Назарбаев отбеляза, че на срещата е постигнато съгласие по разделянето на акваторията на Каспийско море на зони с различен режим.

Днешната среща на върха е петата от 2002-а година насам, макар че след разпадането на СССР, когато около морето се появиха четири нови държави, са били свикани над 50 министерски и технически срещи.

В Актау бяха подписани документи за сътрудничество в сфери като сигурността и борбата с тероризма, както и търговско-икономически споразумения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама